Kinderen en (jong) volwassenen

Ervaringen van ouders

Kleur Uitvaart begeleidt begrafenissen en crematies van baby’s, kinderen, jong volwassenen en jonge ouders. Een afscheid dat door zijn vorm, kracht moet geven voor de toekomst.
Kleur Uitvaart zorgt voor een bijzondere en betrokken afscheid door goed te luisteren naar de wensen. Deze wensen worden zo vormgegeven dat er op een heel persoonlijke wijze afscheid genomen kan worden.

Lees hieronder enkele ervaringen van nabestaanden voor wie Kleur Uitvaart het laatste afscheid van hun kind, partner of ouder heeft mogen verzorgen.

—-

Claudia gaf ons advies en zorgde ervoor dat het goed kwam

Mijn vader overleed vrij plotseling en op nog relatief jonge leeftijd (72 jaar).

Vertrokken in januari van dit jaar samen met mijn moeder naar Tenerife om te overwinteren. Genieten van de zon en daarnaast sportief bezig zijn.

Maar in maart kwam hij terug met een ambulancevlucht van dit eiland. Tijdens zijn vakantie kreeg hij gezondheidsproblemen en werd een hersentumor geconstateerd. In het UMCG bleek behandeling niet meer mogelijk en vrij snel daarna is hij komen te overlijden in een hospice.

Ook al waren de uitvaartwensen bekend, wat was het fijn om Claudia als begeleider te hebben. Ze is meelevend, meedenkend en tegelijkertijd praktisch en nuchter. En dat is goed, als je samen met je familie toch in een achtbaan van emoties terechtkomt.

De wens van mijn vader om eenvoudig te worden begraven, heeft Claudia kunnen inwilligen. Een simpele kist, een mooie rouwkaart, de rouwauto, chauffeur, drukwerk voor de liturgie, Claudia gaf ons advies en zorgde ervoor dat het goed kwam.

De communicatie in deze periode verliep snel en duidelijk. Je hebt toch een relatief korte periode waarin heel veel geregeld moet worden (ook al heb je van te voren al zoveel bedacht). Claudia was altijd te bereiken voor vragen en opmerkingen, dat hebben wij als prettig ervaren.

Hoe zwaar deze periode ook was (en nog is), een betere uitvaartbegeleider dan Claudia hadden wij ons niet kunnen wensen. En dan spreek ik namens de hele familie.

Robert Mulder
Glimmen, mei 2018


“En dan is het wel heel erg fijn dat je op ieder tijdstip Claudia kunt bellen en dat dan binnen een uur alles begint te lopen”

“Eigenlijk viel de begeleiding van de begrafenis van mijn vrouw niet direct binnen het profiel van Claudia’s expertise: kinderen en jongvolwassenen, maar zelfs met 58 is een overlijden veel te jong. We hadden Claudia heel toevallig tijdens een feestje ontmoet en toen mijn vrouw kort daarop te horen kreeg dat ze ongeneeslijke kanker had gingen onze gedachten omtrent een begrafenis vrij snel haar kant uit. Een eerste gesprek was gauw geregeld. Omdat we zelf nog nooit over dit soort zaken op een concrete manier hadden nagedacht, was dit gesprek ideaal om ons een voorstelling van zaken te kunnen maken. Vragen over cremeren of begraven, en als begraven: waar begraven en hoe begraven, ideeën over mogelijkheden tijdens de afscheidsbijeenkomst, al deze zaken maakten het voor ons onderling ook mogelijk om hier over te praten, na te denken en ons een voorstelling te maken. Een voorstelling die, zeker in het begin nog allerlei transformaties doormaakte. Claudia voelde ons goed aan, wist de juiste toon te treffen en stuurde ons naderhand nog wat extra informatie.

Toen mijn vrouw bijna een jaar later overleed, sprong plotseling het plan in actie. Een overlijden dat verwacht is, is niet alleen een zware emotionele gebeurtenis, maar de nabestaanden betreden ook plotseling, na een periode van min of meer passief afwachten en zorgen voor de zieke, een wereld waarin ineens ontzettend veel gebeuren moet in een korte periode. En dan is het wel heel erg fijn dat je op ieder tijdstip Claudia kunt bellen en dat dan binnen een uur alles begint te lopen. Alle praktische zaken worden je uit handen genomen, we hoefden ons als gezin alleen bezig te houden met wat we wilden. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de afscheidskaart: ik hoefde alleen globaal te omschrijven hoe ik wilde dat die er uit zou zien en Claudia kwam een paar dagen later met een ontwerp aanzetten dat spot-on was. En zo ging het maar door. Elke keer als wij een min of meer vage omschrijving gaven van wat we wilden, kwam ze met een concrete optie, die ons reuzenstappen vooruit hielp om de uiteindelijke vorm voor de begrafenis te vinden. De eerste dagen na het overlijden was ze veel aanwezig, maar ook de latere dagen kwam ze elke dag even langs om te vragen of we nog dingen nodig hadden.

En op de dag van de begrafenis ziet ze er geen been in om in de binnenstad een opstopping te veroorzaken als dat nodig is, wat je echt het gevoel geeft dat het om ons draait en dat de anderen maar even moeten stilstaan als dat nodig is. Doodgaan is toch nog wel een hele gebeurtenis. De begrafenis verliep zonder één wanklank, terwijl er op de achtergrond misschien best nog wel wat zaken bijgeschaafd moesten worden, maar wij, de nabestaanden, hebben hier nooit iets van gemerkt.

Nu nog, maanden later komen er mensen op mij af die me zeggen dat ze nog nooit zo’n indrukwekkende begrafenis hebben meegemaakt.”

Groet,

Dolf

 

—-

“Erg onpersoonlijk en dure pakketten daar zat ik niet op te wachten, om mijn moeder een mooie uitvaart te geven”

Toen mijn moeder overleed, was er helemaal niks geregeld.

Iets wat ik eigenlijk wel wist, maar toch te lastig om in alle emotie op te pakken.

Omdat we al vaker bij overlijden en uitvaart te maken hebben gehad  met een grote uitvaartmaatschappij, was voor mij duidelijk dat ik  dat niet wou.

Erg onpersoonlijk en dure pakketten en daar zat ik niet op te wachten, om mijn moeder een mooie uitvaart te geven.

Door te googlen kwamen we dan ook bij Claudia terecht.

We kennen elkaar vanuit de buurt en onze kinderen zaten op dezelfde school.

Claudia gebeld, en was bereid ons te helpen.

Heel erg blij geweest met deze keuze.

Haar steun, haar rust, doortastendheid en persoonlijkheid maakte dat we op een hele fijne manier alles hebben kunnen regelen.

Ze stond in alles voor ons klaar (24/7) en hielp ons in keuzes en droeg daarin ook vele mogelijkheden aan.

Vandaar dat ik vanuit mijn hart kan zeggen;

Dankjewel dat je ons hierdoor heen hebt geholpen, we vonden het heel fijn je hierbij te hebben.

Natascha en Jeroen

—-

“Maar natuurlijk wil ik deze uitvaart voor jullie regelen”

Ongelooflijk wreed en pijnlijk is het als een ouder een kind moet verliezen.
Onze Veronie was jarenlang zeer depressief, heeft meermaals pogingen gedaan zich van het leven te beroven. Ze heeft ook heel erg haar best gedaan om te genezen van haar depressie.
Als dan uiteindelijk dit niet lukt en ze komt te overlijden, dan denk je dat je een beetje voorbereid bent, omdat je dit moment al zo lang hebt gevreesd.
Dat is niet zo, je bent hier nooit op voorbereid.
En waar ik ook niet op voorbereid was, was dat er bij een overlijden ook een uitvaart geregeld moet worden.
Toen we daar voor kwamen te staan moest ik aan Claudia denken. Ik ken Claudia via een andere weg al heel erg lang. Ik wist dat ze gespecialiseerd is in kinderuitvaarten. Veronie was niet meer in de kinderleeftijd en ik heb een kort moment getwijfeld of ik Claudia wel kon benaderen. Maar ik zal nooit vergeten de warme en spontane reactie waarop ze zei: “Maar natuurlijk wil ik deze uitvaart voor jullie regelen!!”
Vanaf dat moment heb ik met een gerust hart alles aan haar over kunnen laten. We hebben op een hele goede manier afscheid van Veronie kunnen nemen……..daar kregen we tijd en gelegenheid voor, omdat al die andere zaken in de vertrouwde handen van Claudia waren. Ze heeft ons geholpen een afscheid te regelen die bij Veronie en bij ons past.

Claudia dank je wel voor je warme meeleven en je praktische instelling!

—-

“Wij mochten onze ideeën en wensen kenbaar maken”

Na een tweeëneenhalf jaar durende ziekteperiode is onze zoon Max op 13 jarige leeftijd overleden.
Bij zo een verdrietige gebeurtenis heb je wel wat anders aan je hoofd dan een uitvaart regelen.
Na enig speurwerk besloten we Claudia in de arm te nemen.

Claudia was vanaf het eerste moment zeer betrokken. Wij mochten onze ideeën en wensen kenbaar maken.
Gezien de grote betrokkenheid van het hele dorp wilden wij een uitvaart waar het dorp bij betrokken was en een uitvaart in kleine kring.
Voor Claudia een behoorlijke opgave, maar er was weinig wat Claudia niet voor elkaar kreeg.
Het mooiste was dat Max thuis in zijn eigen bed bij ons was tot het moment van de uitvaart.

Een herdenkingsdienst in de plaatselijke sporthal waar bijna 500 mensen bijeen waren.
Ruimte voor onze eigen invulling, grote inbreng van de school van Max, sprekers en onze eigen muziekkeuze. Aansluitend een onvergetelijke “ride out” door CS riders naar het crematorium voor een kleine groep genodigden, waar een korte plechtigheid plaats had en waar we uiteindelijk als gezin alleen afscheid van Max namen.

Een onvergetelijke dag voor een onvergetelijke jongen

Bedankt Claudia, bedankt.

Uitvaart Max te Gieten (Drenthe)
Uitvaart Max te Gieten (Drenthe)

Uitvaart van Max, een 13 jarige kanjer (foto: Erik Riensema)

“Max wilde nooit in het middelpunt staan maar zo’n afscheid met zoveel motorrijders had hij prachtig gevonden”.
———

“Ondanks dat het afscheid zo ongelooflijk verdrietig was hebben wij en iedereen om ons heen het als heel bijzonder ervaren”

Toen we te horen kregen dat onze zoon en broertje ongeneeslijk ziek was en binnen enkele maanden zou overlijden, moesten we met elkaar na gaan denken over onze ergste nachtmerrie; het afscheid van Luc. Wij wilden graag met iemand in zee gaan die ervaring had met kinderuitvaarten en na wat zoeken kwamen we bij Claudia terecht. Eerst telefonisch contact gezocht en het was gelijk een fijn en open gesprek. Al tijdens de ziekte van Luc is Claudia bij ons thuis geweest en hebben we samen met Luc de dingen doorgesproken.
De blauwe kist, de voetbalknoppen, de papieren lantaarns gemaakt door zijn klasgenoten, allemaal ideeën waar we zonder Claudia nooit opgekomen zouden zijn. Het boekje met persoonlijke laatste wensen wat we van Claudia kregen en samen met Luc besproken hebben heeft ons punten doen bespreken waar we anders niet aan gedacht zouden hebben. Dat heeft er voor gezorgd dat de uitvaart van Luc ook echt zijn uitvaart is geworden, ondanks dat het afscheid zo ongelooflijk verdrietig was hebben wij en iedereen om ons heen het als heel bijzonder ervaren. Alhoewel er enorm veel dingen op ons afkwamen na het overlijden van Luc, heeft Claudia alles wat zij kon regelen voor ons uitgezocht en geregeld en dat heeft zij op een respectvolle manier gedaan, rekening houdend met onze wensen. Wij hebben het contact als erg prettig ervaren.

Rob, Monique, Esther en Iris

——————-