Een klein mensje in water

Sinds een aantal jaren ben ik werkzaam als uitvaartondernemer gespecialiseerd in kinderuitvaarten. Voor kleine kindjes die tijdens of kort na de zwangerschap overlijden heb ik allerlei kistjes en mandjes op voorraad. Maar nu heb ik ook doorzichtige plastic bakjes, voor babies / foetussen die na overlijden in water worden gelegd. 

Tot voor kort was het gebruikelijk dat ouders hun foetus dat tijdens of kort na de zwangerschap overleden was, ‘droog’ in een mandje of doosje legden.
Dat hun baby daarna verkleurde en vervormde was helaas niet te voorkomen.
Maar sinds het bekend worden van de watermethode voor foetussen is dit een ommezwaai in mijn aanpak. Het overleden kindje wordt nu na geboorte in een plastic bakje met water gelegd. Water is de beste natuurlijke omgeving voor het tere babyhuidje (van babies tot ongeveer 24 weken zwangerschap waarbij de huid nog erg kwetsbaar en plakkerig is). Ouders kunnen nu hun kindje aanraken zonder dat ze hun kindje kunnen beschadigen.

Deze watermethode is in Nederland ontwikkeld door Ilona Tiemens-van Putten (ervaringsdeskundige, arts en verloskundige). Omdat zij haar overleden baby na de geboorte goed wilde bekijken, besloot zij hun baby direct in koud water te leggen. Dit bleek een zeer goed effect te hebben op het lichaam van hun kindje. Hun kindje werd in het koude water, thuis in de koelkast bewaard. Wat bleek, de donkere huidverkleuringen werden door het water weer roze. Het kindje zag er weer zo mooi uit dat ze ook bewonderd kon worden door de broertjes, familie en vrienden.

Als uitvaartverzorger met specialisatie babies en kinderen attendeer ik ouders op de watermethode. Want wat is dit een mooie methode om van een doodgeboren kindje afscheid te nemen. Ook kunnen ouders mooie foto’s als herinnering maken, omdat hun kindje door de watermethode er zo natuurlijk uit blijft zien. Herinneringen die waardevol zijn voor de toekomst.

Voor meer informatie:

Watermethode.nl
Wetenschappelijk artikel over de watermethode voor foetussen en babies  (blz 403)

watermethode foetus / baby